Obiectivul general al disciplinei. Cursul îşi propune: dezvoltarea de competenţe în domeniul analizei şi proiectării unui sistem de comunicaţii pe fibră optică; să prezinte nişte principii de bază în suficientă măsură pentru a putea înţelege ce se întâmplă atunci când se desfăşoară o anumită activitate folosind tehnica de calcul. Aceleaşi principii vor arăta unde este eroarea atunci când nu totul merge cum trebuie.
Obiectivele specifice. Cursul urmărește: cunoașterea și utilizarea adecvată a noțiunilor elementare specifice sistemelor optoelectronice; analiza, explicarea și interpretarea sistemelor de comunicaţii pe fibră optică; obținerea unor aptitudini legate de proiectarea unui sisteme de comunicaţie pe fibră optică de complexitate medie.

Competente profesionale:
C2.1 Proiectarea modulelor sau circuitelor analogice sau digitale de comunicaţii pe baza unei specificaţii date sau de a genera specificaţii pentru sisteme de telecomunicaţii (1 ECTS).
C2.2 Utilizarea criteriilor de performanţă şi a proprietăţilor diverselor blocuri sau componente/dispozitive; Utilizarea produselor software și a echipamentelor hardware specifice în scopul proiectarii de sisteme integrate cu functionalitate diversă sau testarii funcționalității unor prototipuri (2 ECTS).